Здравословно хранене за цялото семейство

Като родители Вие желаете за семейството си най-доброто – особено що се отнася до здравето. Въпреки това, обикновено Ви остава малко време между домакинството, работата и семейството. Въпреки недостига на време, Вие искате да бъдете модел за подражание на децата си, да отговорите на всички техни желания и все пак да не пренебрегвате напълно собствените си нужди. Звучи по-лесно, отколкото всъщност е.

Но именно при такъв стресов начин на живот е важно да се обърне внимание на балансираното хранене. То повишава качеството Ви на живот, дава Ви енергия за ежедневните задължения и приятните мигове с Вашите близки.

Направете нещо добро за себе си и за семейството си

7 принципа за успешно изпълнение

 1. Въведете детето си в здравословен режим на хранене отрано, за да стане той естествена част от живота му.
 2. Включете цялото семейство в процеса на приготвяне на храната – от пазаруването до готвенето. Това Ви облекчава и Ви дава приятни, споделени моменти.
 3. Бъдете положителен модел за подражание и не забравяйте, че родителите имат огромно влияние върху хранителните навици на децата си.
 4. Вдъхновете се! Индивидуалният хранителен план Метаболитен Баланс Ви дава множество идеи за здравословни рецепти и ценни съвети.
 5. Проявете креативност! Гответе със зеленчуци в различни цветове, декорирайте детските ястия и избирайте прости рецепти, които могат да бъдат променени без много усилия в зависимост от вкуса.
 6. Пазарувайте според сезона и региона. Местните и сезонни продукти са по-свежи и по-достъпни.
 7. Планирайте, за да спестите време, пари и нерви. Независимо дали ще използвате конвенционален списък за пазаруване, седмично меню или приложение – изберете помощник в планирането, който ще Ви улесни.

Отслабване със семейството - как?

Вие или Вашият партньор искате да редуцирате тегло. Но как промяната в начина на хранене може да бъде интегрирана в ежедневието, когато трябва да се грижите за цялото семейство? Можете да направите това без усилия – с няколко трика, малко креативност и добро планиране.

Пазарувайте заедно, гответе заедно и мотивирайте всички да спортувате заедно. Опитайте нови, здравословни рецепти. Хранителният план Метаболитен Баланс осигурява много ценни рецепти, съобразени с Вашите лични нужди и имат страхотен вкус, който се харесва и от останалите членове на семейството. С рецептите може да се приготвят здравословни ястия за млади и стари – било то с допълнителна гарнитура или малко отклонение в съставките.

Идея за рецепта: кайма със зеленчуци на тиган

Продукти за 1 порция Метаболитен Баланс и други 3:

 • 2 вида зеленчуци (например тиквички и чушки)
 • 2 домата
 • 4 с.л. нарязан лук
 • ½ папая (или друг плод, в зависимост от плана Ви)
 • 300 гр смляно говеждо месо (или друго, в зависимост от плана Ви)
 • Сол, черен пипер
 • Кимион
 • Натурален ябълков оцет
 • Див лук

За останалите 3 порции:

 • 250 гр. спагети (най-добре пълнозърнести)

Съвет за стриктна фаза: сгответе претеглената порция в тиган без мазнина, а останалата част – в друг съд с мазнина. По този начин можете да спазвате количествата на храната във Вашия хранителен план.

Приготвяне:

Измийте и почистете плода и зеленчуците. Нарежете ги на кубчета. След това претеглете съставките за Вашата порция. Сложете вода в тенджера и я загрейте до кипване. Загрейте два тигана, единият без мазнина, а другият със и запържете каймата. Подправете със сол, черен пипер и кимион. Добавете към каймата без мазнина претеглените зеленчуци, 1 ч.л. лук и ½ домат, а останалата част от продуктите – в другия тиган. Оставете всичко да къкри за около 10 минути. Междувременно сварете спагетите. Накрая добавете парчетата папая, разбъркайте добре и подправете и двете ястия с оцет. Членовете на семейството или гости, които не участват в програмата Метаболитен Баланс, могат да се насладят на вкусни спагети със сос Болонезе.

Съвет: с помощта на средиземноморски билки като риган или босилек, сосът с кайма става още по-италиански!

Приятен апетит!

Колко здравословно се хранят децата Ви?

Ако и двамата родители работят, остава малко време за приготвяне на здравословна храна. Използването на уж „здравословна” детска храна изглежда като добро решение. Продуктите, рекламирани специално за деца, са всичко друго, но не и полезни. Те привличат децата с малки играчки и забавни опаковки, а големите с надписи като „с ценни зърнени култури”, „с много мляко” или „укрепва костите”.

В действителност те рядко съдържат това, което обещават. Повечето продукти са с твърде високо съдържание на захар и мазнини и често са обогатени с добавки. Много по-здравословно е да използвате естествени съставки: по-добре е в кутията за обяд да има ябълка, отколкото готов продукт, специално създаден за деца!

Препятствията в ежедневието

Друго препятствие е храната в детската градина. Близо два милиона деца консумират обяда си в детската градина. Той е съставен предимно от месо и твърде малко плодове и зеленчуци. Освен това повечето детски градини и центрове предпочитат топлите ястия – храната са доставя, порционира се и се сервира. С тази система на обществено хранене ценните хранителни вещества се губят поради приготвянето, транспортирането и продължителното поддържане на храната топла. Следователно храната рядко отговаря на препоръките на хранителните институти.

Най-доброто за Вашето дете - предпоставки за здравословно развитие

Основата за здравословен живот се полага още в ранна детска възраст. Храненето оформя както развитието, така и представянето на Вашето дете. Но имат ли днес родителите възможност да се грижат оптимално за децата си? Имайте предвид някои условия и нищо няма да попречи на здравословното развитие на Вашето дете от хранителна гледа точка:

 • Уверете се, че в менюто редовно присъстват плодове и зеленчуци, мляко и пълнозърнести продукти, както и риба и висококачествено месо.
 • Научете младежите да свикнат с вкуса на пресни плодове и зеленчуци още от отбиването.
 • Сервирайте ястия, приготвени с пресни продукти.
 • Избягвайте храните, предназначени за деца, и четете внимателно етикетите на продуктите.
 • Уверете се, че ежедневните лакомства не надвишават размера, който се побира в шепата на детето.
 • Здравословните напитки (вода, чай) трябва да бъдат на разположение на децата по всяко време – например в бутилката за вода.
 • Осигурете на детето си здравословни закуски за детската градина и училище (например ябълки или моркови).

Готвене заедно – забавление за малки и големи

Пазаруването и готвенето заедно е забавно, семейната сплотеност се укрепва и храната е здравословна. Ще Ви кажем как можете да се храните по-здравословно и кои правила за безопасност в кухнята да спазвате.

Децата се хранят с това, което е на масата. Не винаги е лесно да се изпълнят хранителните желания на всеки член от семейството. Намерете начин всички да са щастливи, като правите компромиси.

Така пазаруването и готвенето са забавни

 • Всеки член на семейството може да изяви желание за определено ястие веднъж седмично.
 • Всички се включват в пазаруването и готвенето, като всеки поема определени задачи.
 • Отделете самостоятелен кухненски шкаф или чекмедже за детето си, където то да съхранява своите лични кухненски прибори. Това мотивира!
 • Създайте забавна атмосфера в кухнята, например с малки игри като „Виждам нещо, което ти не виждаш”.
 • Планирайте голям неделен обяд веднъж месечно – с по-голям избор от храни и много време заедно.
 • Обменяйте идеи, докато готвите и се храните. Обсъдете какво сте преживели, планове за следващите дни или следващата ваканция. Фокусът е върху споделеното преживяване.
 • Ако по-големите деца искат сами да приготвят някое ястие, останете на заден план за въпроси или проблеми и похвалете малките готвачи.

Съвет: направете го цветно!

Децата обичат цветовете. Запознайте малките със здравословни, пъстри и вкусни храни. Розово ягодово мляко, прясно изцеден портокалов сок, цветна чиния с плодове и зеленчуци доставят голяма радост и могат да бъдат приготвени от малките готвачи с малко помощ.

Безопасност в кухнята

Простите рецепти като бъркани яйца или плодова салата са особено подходящи за приготвяне заедно с децата. Когато става въпрос за сложни ястия, просто раздайте лесни задачи на малките, като например рязане на зеленчуци. Сигурността в кухнята е особено важна. Обяснете на децата правилата в кухнята, за да предотвратите инциденти:

 • Никога не пипайте котлона.
 • Винаги използвайте ножовете далеч от тялото.
 • Дъските за рязане трябва да са поставени стабилно.
 • Никога не се опитвайте да хванете падащ нож.
 • Никога не гасете горяща мазнина с вода, а използвайте одеяло, за да задушите пламъка.

Пазаруване по план

Пазаруване, готвене, чистене, пране – всекидневните задължения са много. Добрата организация спестява време, стрес и пари. Предлагаме Ви доказани помощни средства за планиране на ежедневието.

План за пазаруване и хранене

С план за пазаруване и хранене Вие изпълнявате тези задачи без напрежение, не забравяте нищо важно и избягвате излишните разходи от спонтанни покупки. Благодарение на плана за покупки, пазаруването може лесно да се вмести в един ден от седмицата.

Освен това си струва да съставите план за хранене за цялата седмица. Записвате закуска, обяд и вечеря, включително и десертите. След това запишете необходимите хранителни продукти в списъка за покупки.

Регионални, сезонни и обмислени

Сезонният календар е друг страхотен помощник за пазаруване, който показва кои плодове и зеленчуци са в сезон в момента. Местните продукти се събират зрели, по-свежи са, по-вкусни  и са по-богати на жизненоважни хранителни вещества. Все пак те не са пътували дълго в самолет или камион – което допринася за опазнаването на околната среда. Когато пазарувате, четете внимателно етикетите и обърнете внимание на информацията за продуктите на рафта.

Пазаруването на продукти от региона и в сезона е по-добрият избор: добри са за Вашето здраве, околната среда и портфейла Ви!

Мобилен помощник за пазаруване

Мобилните помощни средства за пазаруване, като приложението Метаболитен Баланс, са особено практични и винаги под ръка. Приложението е свързано с Вашия персонален хранителен план и осигурява здравословни предложения за рецепти. Ясният седмичен график показва всички избрани ястия. Необходимите съставки са удобно разположени в личния Ви списък за пазаруване. Опитайте!

Приема ли достатъчно течности детето?

Проучванията показват, че много деца пият твърде малко течности. Недостигът им може да доведе до неприятни последици и дори да навреди на здравето. Но какво можем да направим, за да пият децата повече течности?

Децата в подрастваща възраст се нуждаят от повече течности в сравнение с възрастните, изчислено на базата на ръста и теглото. Следователно недостигът на течности бързо оказва влияние върху здравето: физическите и умствените показатели на децата намаляват, страдат от замаяност, умора и главоболие. В дългосрочен план могат да възникнат заболявания на пикочните пътища, а също и проблеми с перисталтиката на червата.

Дори и допълнителна чаша вода от около 200 мл на ден може да направи съществена разлика и да балансира водното съдържание в тялото на Вашето дете.

От колко течности се нуждае детето?

Възраст Стойности на ежедневно снабдяване с вода
4 до 7 години 940 мл
7 до 10 години 970 мл
10 до 13 години

1.170 мл

13 до 15 години 1.330 мл
15 до 19 години 1.530 мл

Източник: Германско дружество по хранене

Как да направите така, че детето Ви да пие достатъчно вода?

Не е толкова лесно да накарате децата да пият редовно и достатъчно вода. Често те просто не мислят за това, разсейват се и жаждата им е по-слабо изразена.

Съвети:

 • Не чакайте детето Ви да ожаднее. Жаждата е признак на вече налична дехидратация. По-добре е да се пие вода на малки порции, разпределени през целия ден.
 • Внимание: потребността от течности на Вашето дете може да се увеличи значително по време на спорт и игри, в горещи дни и при болестно състояние.
 • Водата е особено подходяща напитка. Не съдържа калории и захар. Можете също така да предложите плодови или билкови чайове.
 • Предложете на детето си храни, богати на вода, като например плодове, зеленчуци, супи.
 • Сложете в училищната чанта на детето си лека бутилка с вода.
 • В училище децата трябва да имат възможност да пият вода по всяко време.

Риск от бърнаут: спа за майки и бащи

Семейство, домакинство, работа: много родители постоянно са на пълни обороти, за да се справят с ежедневието. Прекомерното натоварване и „работа винаги има” често водят до бърнаут.

Типичните сигнали: Чувствате ли се напълно изтощени физически, психически и емоционално? Имате ли физически неразположения? Страдате ли от безсъние, депресия? Непреодолимо бреме ли е всяко предизвикателство от ежедневието? Ако да – може би сте на прага на бърнаут. Независимо дали работите или не, грижата за децата може да Ви довете до границите на възможностите Ви. Връзката родител-дете може да се използва като превантивна и рехабилитационна мярка. Тук не само ще намерите спокойствие, но и ще се научите как да се справяте по-добре със стреса в ежедневието.

Die gute Nachricht: Bei Mutter-Kind- oder Vater-Kind-Kuren handelt es sich um Pflichtleistungen der gesetzlichen Krankenversicherungen, die Sie ganz einfach beantragen können. Bei Bewilligung müssen Sie bis auf einen Selbstanteil von zehn Euro pro Tag nichts zahlen – und Ihr Kind ist mit dabei!

Step by step: So beantragen Sie eine Mutter- bzw. Vater-Kind-Kur

Voraussetzung ist, dass Sie kurbedürftig sind. Zudem sollte eine Versorgung Ihres Kindes zu Hause ausgeschlossen sein, da die Trennung vom Elternteil unzumutbar ist oder auch bei Ihrem Kind Behandlungsbedürftigkeit vorliegt.

 1. Gehen Sie zu Ihrem Hausarzt und bitten Sie um ein Attest, in dem die Kurmaßnahme empfohlen wird. Es sollte Angaben zu Ihren gesundheitlichen Problemen und zu verstärkenden Faktoren enthalten z.B. bei Alleinerziehenden, Trauer- oder Pflegefällen innerhalb der Familie.
 2. Ihr Kind braucht kein zusätzliches ärztliches Attest – außer es ist ebenfalls behandlungsbedürftig.
 3. Füllen Sie den Antragsbogen aus. Kostenlose Hilfe beim Ausfüllen des Antrags und zu den notwendigen Formulierungen im Attest erhalten Sie bei den Beratungsstellen der Wohlfahrtsverbände, z.B. bei der AWO, Caritas, Diakonie, DRK, beim Müttergenesungswerk und vielen mehr.
 4. Zusätzlich müssen Sie einen Selbstauskunftsbogen ausfüllen. Darin stellen Sie Ihre Gesamtsituation noch ausführlicher dar.
 5. Erkundigen Sie sich rechtzeitig über passende Kurangebote. Sie können der Krankenkasse eine Wunschklinik nennen.
 6. Reichen Sie Attest, Antrag und Selbstauskunft dann bei Ihrer Krankenkasse ein.
 7. Bis zur Genehmigung können einige Wochen ins Land ziehen. Wird Ihr Kurantrag abgelehnt, sollten Sie Widerspruch einlegen. In einem solchen Fall könnte die Antragsphase auch einige Monate dauern.
 8. Sobald Sie eine Genehmigung haben, kann es losgehen!