Добре обмислена концепция

Програмата Метаблитен Баланс се основава на повече от 10 000 отделни правила.

По-долу са дадени три примера, които илюстрират различни взаимодействия.

Някои от тези препоръки и взаимоотношения са очевидни, докато други могат да бъдат определени само чрез извадки и взаимодействия.

Искате ли да научите повече? Заявете книгата „Кръвни стойности и какво разкриват те” тук.

Диабет и повишени триглицериди при нормални нива на глюкоза

Повишените нива на триглицеридите при нормални стойности на глюкозата може да индикират, че рано или късно ще се развие диабет, ако не се окаже контрол върху състоянието.

Това е отразено в проучване с 439 деца и юноши на възраст между 4 и 20 години, всички от които са здрави и разделени в 4 групи. Средната възраст на участниците в проучването е между 11,3 и 12,8 години. ИТМ се колебае между 18,4 (нормално тегло) и 40,6 (затлъстяване).

Въпреки че всички 4 групи имат еднакво ниво на кръвна захар на гладно, в последната група се наблюдава почти 4 пъти по-голяма нужда от инсулин. Това са стойности на гладно, което означава, че нивата на инсулин ще се увеличат 8 до 10 пъти след хранене и по този начин панкреасът на тези деца ще се изтощи през годините.

Триглицеридите, които също са били два пъти по-високи в групите с наднормено тегло, отколкото в групите с нормално тегло, се оказват добър маркер за затлъстяване и произтичащата от това инсулинова резистентност. Добрият холестерол (HDL) е 58,5 в групата с нормално тегло – значително по-висок, отколкото в групата с наднормено тегло – 39,9. Тук трябва да се отбележи стойността на CRP (C-реактивен протеин) – важен маркер за възпаление. При участниците в проучването с наднормено тегло тази стойност е почти 33 пъти над нормата.

Холестерол – метаболитно вещество

Циркулиращият в кръвта холестерол идва от една страна от храната и от друга – от формиралия се в тялото. Той е важен компонент на клетъчните мембрани. В допълнение, холестеролът служи като изходен материал за клетките да произвеждат естроген, тестостерон и други хормони, както и жлъчни киселини и витамин D.

Вътрешното производство на холестерол се осъществява чрез междинен метаболитен продукт – ацетил-КоА, който се получава при метаболизиране на въглехидрати, мазнини и протеини, но най-вече при метаболизирането на въглехидрати. Високи нива на ацетил-КоА се наблюдават, когато запасите от гликоген са пълни и в момента не е необходима енергия на клетките. От тук ацетил-КоА се превръща в HMG-CoA (3-хидрокси-3-метилглутарил-коензим А). С помощта на ензима редуктаза HMG-CoA се превръща в холестерол и коензим Q10. Коензим Q10 e необходим на митохондриите за изгарянето на мазнини и въглехидрати.

Ако клиентът приема статини поради повишени нива на холестерол, естественото производство на холестерол се блокира, както и това на коензим Q10. Това допринася за по-бавното функциониране на метаболизма.

Намалената консумация на храни, съдържащи холестерол (месо, риба, масло, яйца,…), не намалява нивата на общия холестерол. Доказано е, че намаляването на приема на въглехидрати до 40-45% може значително да намали общото съдържание на холестерол в рамките на седмици.

Повишени нива на пикочна киселина

Повишените нива на пикочна киселина в кръвта може да са причинени от нарушена екскреция, повишен прием с храната или повишено собствено производство поради разпад на клетки. При висока концентрация на пикочна киселина в организма се образуват кристали. Това може да доведе до образуване на камъни в бъбреците или подагра.

Предположението, че високите нива на пикочна киселина се дължат на прекомерната консумация на месо, води до препоръката вегетарианска диета. Като източници на протеини се препоръчват млякото, млечните продукти и яйцата. Месото, рибата и колбасите трябва да се консумират в ограничени количества. Препоръчва се вътрешни органи, херинга, скумрия да се избягват, а домашните птици – да се избягват изцяло.

С тази препоръка се обръща внимание на приема на пикочна киселина с храната. Вътрешното производство на пикочна киселина напълно се игнорира. По-голямата чат от пикочната киселина в организма идва от разграждането на протеини от мускулните клетки. Този процес е известен като глюконеогенеза и е нормален метаболитен процес, когато се извършва в граници.

Когато се намали приемът на храна, спада нивото на кръвна захар в клетките, но тялото отново може да бъде снабдено с енергия чрез превръщането на протеини в глюкоза или на мазнини в кетони. При хора, които консумират твърде много въглехидрати, метаболизмът не отчита възможността да си осигурява енергия от мазнините. След това той използва бърз и лесен начин за преобразуване на протеините в глюкоза и като резултат се повишават нивата на пикочна киселина в организма.

Глюконеогенезата е истинската причина за повишените нива на пикочна киселина. От тази гледна точка, умереният прием на въглехидрати и метаболитно оптимизираното хранене са правилният начин за намаляване пикочната киселина в организма.

Други причини за повишени нива на пикочна киселина:

  • Антихипертензивни лекарствени средства, ацетилсалицилова киселина (инхибира екскрецията на пикочна киселина)
  • Бъбречни оплаквания - внимание на други параметри на бъбреците в кръвната картина