Всичко за йо-йо ефекта!

Кой не е чувал за него, страховитият йо-йо ефект. Подложили сте се на рязка диета, гладували сте няколко дена, редуцирали сте няколко килограма. След това отново се връщате към нормалния си начин на хранене и кантарът показва дори повече, отколкото преди да започнете диетата. Диетолозите наричат това йо-йо ефект.

Около 82% от всички жени са опитвали диети през последните две години, но успехът обикновено се задържа само за кратко, благодарение на известния йо-йо ефект. Килограмите нарастват от диета на диета, теглото се увеличава от година на година и отслабването става все по-трудно. Рискът от развитие на диабет при хора с наднормено тегло се увеличава до 80% според учени от анализа на изследването EPIC [Ärzte Zeitung App, 27.11.2014].

Научете как ефективно да избегнете йо-йо ефекта!

Ако се спрете на Метаболитен Баланс, не е нужно да се страхувате от йо-йо ефекта. Метаболитен Баланс не е краткосрочна диета, а промяна в начина на хранене според най-новите научни открития, която може да се прилага дългосрочно. Точно това е разликата спрямо другите диети, всички те са насочени към краткосрочна загуба на тегло. Метаболитен Баланс настройва работата на метаболизма в дългосрочен план, поради което можете да се възползвате от дългосрочния ефект: поддържате стабилно тегло дългосрочно. И за това има просто медицинско обяснение.

Протеините спират йо-йо ефекта

Основателят на Метаболитен Баланс - д-р Улф Фунфак, чрез хранителните си изследвания преди десетилетия: протеините спират йо-йо ефекта!

Повечето диети са с ниско съдържание на въглехидрати и/или калории и храненето е едностранчиво. Това е причината за йо-йо ефекта: с такъв тип диета тялото използва собствените си протеинови резерви, т.е. мускулния резерв, като източник на протеини. Когато една такава диета приключи, тялото се опитва да запълни възникналия в организма протеинов дефицит. В същото време мастните резерви се увеличават, докато тялото възстанови съдържанието си на протеини на 100%.

Експериментът Минесота

Още от 1950 г. учените се занимават с йо-йо ефекта. Най-доброто обяснение за това явление е дадено от експеримента в Минесота от проф. Ансел Кийс. Американските войници, призовани на военна служба, получили избора да бъдат на фронтовите линии в Европа или да участват в експеримент, свързан с хранене. Така 32-ма здрави мъже с нормално тегло били изолирани в метаболитна лаборатория за 56 седмици. Експериментът протекъл в 3 фази.

Намалете приема на калории и го увеличете отново

През първите 24 седмици войниците получавали само 50% от реалните си калорийни нужди с разпределение на хранителните вещества: 17% мазнини, 25% протеини и 58% въглехидрати. През тези 24 седмици войниците загубили 70% от първоначалните си телесни мазнини и 17% от общото си съдържание на протеини – освен това те били непрекъснато гладни и недоволни.

Във втората фаза войниците получили 100% от калорийните си нужди със същото разпределение на хранителните вещества. Втората фаза продължила 11 седмици. По време на нея телесните мазнини на участниците се увеличили с 50%, така че в края на фазата те имали 80% телесни мазнини. Протеините в тялото им се увеличили само с 5%, т.е. все още имали дефицит на протеин от 12%.

Мастните резерви се увеличават, но протеиновите запаси – много по-бавно

В последната фаза (8 седмици) войниците били свободни да избират с какво да се хранят и в какво количество. Средното разпределение на хранителните вещества е 35% мазнини, 14% протеини и 51% въглехидрати. Резултатът от тази фаза бил, че войниците са консумирали 50% повече калории, отколкото биха им били необходими. Освен това в този момент войниците вече били натрупали общо 174% телесни мазнини, т.е. 74% повече, отколкото в началото на експеримента. Общото количество на протеини на войниците било едва 98%.

Хората имат протеинова памет и отговарят на загубата на ендогенен протеин с повишен глад, докато първоначалното съдържание на протеин от 100% не бъде възстановено.

Щастливи, във форма и без йо-йо ефект

Всеки, който практикува едностранчиви диети като такива със зелева супа или плодови сокове, не губи мазнини, а най-вече мускулна маса. По време на диетата настроението спада до нула, защото организмът не получава това, от което се нуждае. След това настроението все още не се подобрява, защото тогава настъпва йо-йо ефектът.

Положителният протеинов ефект беше потвърден и от общоевропейския изследователски проект Diogenes (Диета, затлъстяване и гени) за редуциране на тегло: заключение – богатата на протеини диета предотвратява наддаването на тегло по-добре, отколкото диета с ниско съдържание на протеини. Балансираната, богата на протеини храна предлага и други предимства. От една страна, тя предотвратява загубата на мускулна маса, а от друга – засища за дълго време.

Д-р Улф Фунфак обяснява за йо-йо ефекта

С всички тези, както нисковъглехидратни, така и нискокалорични диети, тялото използва много от ендогенните си протеини. Причината е следната: в тялото ни има определени органи – мозък, репродуктивни органи и червени кръвни клетки, които зависят единствено от употребата на глюкоза. Тези клетки не могат да използват мазнините като източник на енергия. Мускулните клетки от друга страна, са в състояние да изгарят мазнини ако има твърде малко налични въглехидрати. Но мозъкът може да изгаря и да работи само с въглехидрати. Също така може да се каже, че мозъкът е почти единственият орган (включително и репродуктивните органи), който може да абсорбира глюкоза в клетките си без участието на инсулин.

При инсулинова резистентност мускулите не могат да абсорбират глюкозата. Ако в клетките няма глюкоза, те се нуждаят от инсулин, за да може той да отвори ключалката, през която глюкогата влиза в клетките. При мозъка е различно. Ако се храните с дефицит на калории, т.е. с малко калории и малко въглехидрати, мозъкът получава твърде малко глюкоза. За да не се случи това, тялото има способността да синтезира глюкоза от собствените си протеини. Този процес се нарича глюконеогенеза. Ендогенният протеин се преобразува в захар, т.е. в глюкоза, чрез биохимични процеси. Загубата на ендогенен протеин води до повишено чувство на глад, защото тялото иска да попълни резервите възможно най-бързо.

Избегнете йо-йо ефекта с Метаболитен Баланс

Индивидуалният хранителен план Метаболитен Баланс гарантира, че и трите основни хранителни компонента – протеини, мазнини и въглехидрати, са в достатъчни количества и в балансирано съотношение, така че тялото да не изгаря собствените си протеини, за да произвежда глюкоза. Това означава, че на практика липсва йо-йо ефект.

Здравословната диета според метода на Метаболитен Баланс не е краткосрочна, модна диета, а устойчива програма за балансиране на метаболизма, която да бъде интегрирана в живота. За повече жизненост и здраве. Всеки, който реши да се върне към старите нездравословни хранителни навици – разбира се, няма защо да се изненадва ако не успее да поддържа желаното тегло. Но тези, които са осъзнали, че здравословното хранене е извор на живот и се придържат към него, ще бъдат възнаградени с добро здраве, нова самоувереност и желаното тегло.

Правилното хранене Ви прави жизнени и ви позволява да се освободите от излишните килограми – без йо-йо ефект.

Разбира се, Метаболитен Баланс означава също: Удоволствие! Не е нужно да борите калории.

Потопете се в нашия свят с рецепти и вижте как можете да избегнете йо-йо ефекта по вкусен начин с Метаболитен Баланс.