Възрастта преди външния вид! Старите сортове ябълки имат множество качества

Ябълката е един от най-старите видове диворастящи и култивирани плодове. Древните египтяни, гърци и римляни са ценели ябълката и са я давали на починалия в последното му пътуване. 

Нови сортове ябълки - повишен риск от алергии

Колкото и вкусни и здравословни да са ябълките, те могат да бъдат опасни за страдащите от алергия. Изтръпване и сърбеж в устата са първите признаци на алергична реакция и често водят до задух. Причината за това е ниската концентрация на полифеноли в ябълката. Това са фитохимикали, които се свързват с протеините в ябълката, които причиняват алергия, и правят реакцията много по-лека. Полифенолите в организма имат подобно действиe: улавят свободните радикали и ги обезвреждат.

Старите сортове ябълки обикновено съдържат значително повече полифеноли от новите. Тъй като тези вторични растителни вещества придават на ябълката киселия вкус и й позволяват да стане кафява и неестетична при контакт с въздуха след отхапване. Две непопулярни черти, които до голяма степен бяха избегнати от новите сортове, но за сметка на полифенолите. Както при всичко, красотата има своята цена: новите сортове ябълки са по-хубави и сладки, но предизвикват алергии много по-бързо и причиняват значително увеличаване на броя на страдащите от алергии.

Тъй като повечето протеини са под кожата на ябълката и се променят при нагряване, има смисъл хората с алергии да обелят и изпекат ябълката. Ябълковият сос например е почти без алергени.

Новите сортове ябълки, които трябва да се избягват, са:

  • Elstar
  • Jonagold
  • Golden Delicious

Докоснете се до традиционните сортове ябълки!

В допълнение към важните витамини и полифеноли, старите сортове съдържат по-ценни фибри като целулоза или пектин. Те са в състояние да свържат тежки метали, холестерол или други отпадни продукти по време на храносмилателния процес, които след това могат да се отделят. Старите сортове ябълки имат още едно предимство: Те съдържат повече витамин С от новите. И ако предпочитате домашни ябълки, те идват в магазина с по-високо съдържание на витамин С в сравнение с вносните стоки, просто защото не им се налага да изминават дълги разстояния.

Традиционните сортове ябълки включват например:

  • Alkmene
  • Boskop
  • Berlepsch
  • Cox-Orange
  • Glockenapfel
  • Goldparmäne
  • Gravensteiner
  • Jakob Fischer
  • Jonathan
  • Prinz Albrecht von Preußen
  • Santana
  • u.v.m