Фазите

Стъпка по стъпка към повече здраве и жизненост

Програмата Метаболитен Баланс протича в четири фази. В зависимост от целта Ви, те могат да бъдат с различна продължителност, особено що се отнася до стриктната фаза (фаза 2). Тя може да бъде индивидуално адаптирана към Вашите нужди.

Двудневно прочистване и олекотено хранене. Стомашно-чревният тракт се прочиства с помощта на английска сол или друг лаксатив.
Стриктната фаза продължава най-малко 14 дни. През това време се придържайте наистина стриктно към плана си. Заслужава си!
Придържайте се към плана си и във втора фаза с добавени мазнини. Но вече можете да се насладите на така наречените свободни хранения. Според нашите наблюдения клиентите, които се придържат възможно най-дълго към плана си в началото, се радват на най-траен успех. Метаболизмът прощава дребните грехове, когато е имал по-дълго време да се стабилизира.
Във фаза 3 към хранителните списъци постепенно се добавят нови храни. В тази фаза клиентите често споделят, че вече не реагират на определени храни така, както са реагирали преди. Междувременно вкусовите Ви предпочитания са се променили. Много от клиентите вече не изпитват желание за сладкиши, пица или бира.
Постигнали сте целите си и сте балансирали метаболизма си. Сега знаете как и с какво да се храните. В 60% от храненията си се придържайте към хранителния си план, а през останалите 40% се насладете на свободата да избирате.
Platzhalter
Метаболитен Баланс препоръчва хранене с възможно най-натурални храни. Колкото повече е обработена дадена храна, толкова повече добавки съдържа тя и толкова по-голяма вероятност има тя да натоварва организма. Затова Метаболитен Баланс съветва винаги да избирате естествени храни – колкото е възможно по-свежи.
 
За повече информация можете да се свържете с нашите ексклузивни партньори в България "Радост и Радост" www.radostiradost.com 

Размяна на хранения

Закуската остава за закуска

Това е едно от най-важните правила. Закуската може да бъде заменена само с други закуски. Ако според плана Ви е позволено да ядете яйца например, но на закуска нямате включено яйце, то тогава яйцето не може да се използва за това хранене.

Предполага се, че яйцата, консумирани на закуска, насърчават възпалителните процеси. Ако ги консумирате по-късно през деня, този ефект не се наблюдава.

Всички останали хранения могат да бъдат заменени, ако се коригират количествата. Обядът има с 10 гр. по-малко протеин, отколкото на вечеря. Следователно ако имате 75 гр. тофу в плана си за обяд и предпочитате да го изядете на вечеря, тогава трябва да добавите 10 гр.: 75 + 10 = 85 гр. тофу. Ако за вечеря имате порция месо от 130 гр., тя трябва да бъде намалена с 10 гр., за да отиде на мястото на обяда:  130 – 10 = 120 гр. месо.

Platzhalter

Въглехидрати

Пълнозърнест хляб

Колко пълнозърнест хляб може да консумирате?

 • Моля, проверете тази информация във Вашия хранителен план. Информацията е за брой филийки хляб за деня.
 • Една филийка пълнозърнест ръжен хляб тежи 25 гр.
 • Един ръжен сухар се равнява на една филийка хляб и е с тегло 10 гр.
 • Не е необходимо да консумирате цялото количество хляб за деня. Но не бива да го надвишавате.

Моля, консумирайте само 100% ръжен хляб без мая!

За съжаление, ръженият хляб може да съдържа до 10% пшеница, без това да се декларира. Хлябът Ви обаче трябва да се състои на 100% от ръжено брашно. Затова, моля, обърнете внимание на съдържанието на хляба, който купувате.

Platzhalter

Подходящи са следните видове хляб:

 • Пълнозърнест хляб:
  Състои се от ръжено брашно и обвивките на ръженото зърно.

 • 100% ръжен хляб
  Състои се от грубо смляна ръж. Най-добре е да се консултирате с хлебаря относно този вид хляб. Пояснете колко е важно за Вас хлябът Ви да не съдържа пшеница, захар и мая. Това не е необичайно. Има много хора, страдащи от алергии, които се интересуват от подобна информация, за да не консумират опасни за тях неща.
   
 • Пълнозърнести ръжени сухари
  Моля, уверете се, че сухарите всъщност съдържат само пълнозърнесто ръжено брашно. Предлагат се много видове сухари, които съдържат различни видове брашна.

Не са подходящи следните видове:

 • Хляб с миск от брашна
  Смесеният ръжен хляб се познава по меката консистенция. Обикновено съдържа голям процент пшеница и рядко съдържа пълнозърнести култури. Обикновено се приготвя с мая, дори и да пише "хляб с квас".
 • Пълнозърнест хляб
  Погледнете опаковката или попитайте хлебаря. Повечето хлябове, наречени пълнозърнести, изобщо не са такива. Повечето съдържат мая, често и меласа или други оцветители, ароматизатори и подсладители. Това, което търсите, е чист пълнозърнест хляб, приготвен с квас.
 • Пумперникел
  Това е немски вид хляб, който се приготвя с меласа или захарен сироп, които придават тъмен цвят и сладък вкус. Този вид хляб не е подходящ. 

Какво е квас?

Квасът е кисело ферментирало тесто, което действа като естествен набухвател. Печенето с квас изисква умения, опит и време. В днешно време рядко се пече само с квас. Често се използва комбинация между квас и мая.

Защо квас, а не мая?

 1. Квасът и продължителната ферментация по-добре разграждат зърното и разграждат фитиновата киселина в него, за която се смята, че свързва вредни за организма минерали. Това прави хляба по-лесно смилаем и по-полезен.
 2. Качественият ръжен хляб изисква дълго време за печене. Квасът му осигурява това време.
 3. Удължава се времето, в което хлябът се запазва свеж.
 4. Формира се специфичен аромат и вкус.

С добавянето на мая тези процеси се ускоряват, което за съжаление се отразява на качеството на хляба и повлиява неговата смилаемост.

Sauerteig Starter

Защо в Метаболитен Баланс се използва само ръжен хляб?

При консумацията на ръжен хляб на метаболизма му отнема много време, за да разгради нишестето до глюкоза. В резултат нивата на инсулин се повишават много бавно и не достигат пикови нива, както се случва при „бързите въглехидрати”, а след това внезапно да спаднат и да предизвикат усещане за глад. Това стимулира въглехидратния метаболизъм и блокира метаболизма на мазнините.

Ръженият хляб засища повече от другите хлябове и съдържа повече фибри.

Тип брашно

Типът показва съотношението на люспите и външните слоеве на зърното, които са останали в брашното. Колкото е по-високо числото на типа, толкова по-големи са пропорциите на люспите и външните слоеве. Има различни видове брашна: 1 800, 1 370, 1 150, 997, 815. За сравнение: бялото пшенично брашно е тип 500.

Плодове

 • Моля, не смесвайте плодове на едно хранене.
 • Яжте само един плод на хранене. 
 • Яжте различни видове плодове на всяко хранене.
 • Яжте по една ябълка всеки ден.
 • Винаги консумирайте плодовете като част от Вашето хранене, никога между храненията.

Ако имате сушени плодове в плана си, можете да ги замените с пресни такива, като 45 гр. сушени плодове са равни на 120 гр. пресни. Обратното правило обаче не е приложимо.

Салати и зеленчуци

Салатите и зеленчуците могат не само да се заменят, но и да се смесват.

По време на стриктна фаза се придържайте към индивидуално подбраните за Вас салати и зеленчуци. Картофите не са зеленчуци.

Протеини

 • Започнете всяко хранене с хапка протеин.
 • Яжте само по един вид протеин на хранене.
 • Яжте 3 различни вида протеини за деня.
 • Никога не смесвайте протеини. Нито в рамките на една група (например 2 вида месо), нито две различни групи (например месо със сирене).

Особености на соевите продукти

Соевите продукти от групите 1 и 3 могат да се консумират в един и същи ден, но не и в рамките на едно хранене, защото съдържат различни аминокиселини.

Продуктите от соя се разделят на следните групи:

 • Група 1: соя, соево прясно мляко, тофу
 • Група 2: соево кисело мляко
 • Група 3: соеви кълнове

Риба и морски дарове

Те са в две различни протеинови групи. Това означава, че в един ден можете да консумирате риба на едно хранене и морски дарове на друго.

Остава обаче правилото, че на едно хранене не трябва да се смесват различни видове протеини. Рибата и морските дарове са в едно и също количество.

Протеинови групи

 • Месо (включително шунка, сушено и пушено месо)
 • Птиче месо (всички пернати животни, с изключение на щраус)
 • Риба
 • Морски дарове
 • Продукти от краве и биволско мляко (сирене, сметана, кисело мляко)
 • Продукти от овче и козе мляко (сирене, сметана, кисело мляко)
 • Високопротеинови гъби (кладница и шийтаке. Всички други гъби се считат за зеленчуци)
 • Яйца
 • Ядки и семки
 • Кълнове
 • Бобови варива
 • Соя и соеви продукти

Мазнини

Масла

Във фаза 1 и първите 14 дни на втора фаза използването на добавени мазнини не е разрешено. След това обаче те са добре дошли.

Тези от Вас, които не са експериментирали с мазнини, ще открият цял един нов свят. Има толкова много различни масла. Всички имат своите предимства и почти всички имат специфичен вкус.

Колко мазнина можем да ядем?

3 супени лъжици на ден. Много клиенти консумират и повече и се чувстват отлично.

Препоръчваме да приемате и 1 супена лъжица ленено масло на ден. Лененото масло съдържа омега-3 мастни киселини и според последните проучвания предотвратява развитието на диабет и болестта на Алцхаймер. Тези проучвания все още не са потвърдени.

Готвене с мазнина

Никога не загрявайте студено пресовани масла. Те губят вкуса и качествата си. Препоръчваме кокосово масло или ГХИ. Те са устойчиви на висока температура и могат да се използват за готвене.

Подправете с масло

Ако до сега сте използвали масла само в дресинг на салати и за пържене, Ви очаква нов свят с вкусове. Някои от клиентите ни добавят чаена лъжичка орехово масло в киселото си мляко сутрин. Други използват мазнина с лют червен пипер при приготвянето на рибата си. Експериментирайте.

Избор на масла

Уверете се, че маслото, което използвате, идва от биодинамично земеделие. Много от замърсителите са мастноразтворими, остават в маслото и постъпват в тялото Ви. Това се отнася и за замърсителите от пластмасовите опаковки.

Уверете се, че маслото Ви не е химически преработено.

Маслата губят качествата и вкуса си, когато са изложени на светлина и въздух. Затова някои производители обръщат внимание на затворените системи при бутилирането на масла.


Обърнете внимание на опаковката на Вашето масло. Тя трябва да бъде херметически затворена.

Омега-3 и омега-6 мастни киселини

Омега-3 и омега-6 мастните киселини изпълняват жизненоважни задачи в много метаболитни процеси. Те са основата за образуването на хормони, които са от съществено значение за определени процеси в организма, например съсирването на кръвта, възпалителните процеси, обновяването на клетките. Липсата на омега-3 и омега-6 мастни киселини води до нарушения на растежа, кожни проблеми, нарушения на плодовитостта и податливост към инфекции.

Организмът обаче не е в състояние сам да произвежда мастни киселини, затова е необходимо да му се доставят чрез храната.

Омега-3 мастните киселини (EPA и DHA) се съдържат в изобилие в мазните риби като риба тон, скумрия, сьомга и херинга. Ако не обичате риба, съществуват растителни алтернативи, като например ленено масло, конопено масло, орехово или рапично масло. Лененото масло е един от най-богатите източници на тази важна мастна киселина. То съдържа 50% алфа-линоленова киселина.

Омега-6 мастните киселини включват линолова и арахидонова киселина. Маслата от слънчоглед, шафран, царевица и пшеничен зародиш са особено богати на линолова киселина.

Билки и подправки

Чесън, джинджифил и пресни билки могат да се използват като подправки, ако не са изрично посочени в плана.

Положението с лука е различно. Той се причислява към зеленчуците и може да се консумира само ако присъства в хранителния списък.

Може да използвате лимон само ако е в списъка Ви с плодове. Лимонената кора обаче може да се използва в малки количества. Не забравяйте да използвате химически нетретирани лимони.

Кафе

Дали ще пиете кафе в крайна сметка зависи от Вас. Много от клиентите решават да се откажат изцяло от кафето като част от промяната на начина си на хранене.

Ако обаче изберете да пиете кафе, правете го само по време на хранене или непосредствено след това, но не и в интервалите между храненията.

Не калкулирайте кафето към дневното количество вода.

Пийте кафето си без да добавяте мляко или захар към него.

Много клиенти първоначално се ужасяват от чистото черно кафе, но повечето от тях свикват с него много бързо. След това някои от тях предпочитат кафето си чисто, без мляко и подсладители.