Основи на здравословен и устойчив начина на хранене с програмата Метаболитен Баланс.
Програмата Метаболитен Баланс протича в четири фази. В зависимост от целта Ви, те могат да бъдат с различна продължителност, особено що се отнася до стриктната фаза (фаза 2). Тя може да бъде индивидуално адаптирана към Вашите нужди.
Закуската остава за закуска
Това е едно от най-важните правила. Закуската може да бъде заменена само с други закуски. Ако според плана Ви е позволено да ядете яйца например, но на закуска нямате включено яйце, то тогава яйцето не може да се използва за това хранене.
Предполага се, че яйцата, консумирани на закуска, насърчават възпалителните процеси. Ако ги консумирате по-късно през деня, този ефект не се наблюдава.
Всички останали хранения могат да бъдат заменени, ако се коригират количествата. Обядът има с 10 гр. по-малко протеин, отколкото на вечеря. Следователно ако имате 75 гр. тофу в плана си за обяд и предпочитате да го изядете на вечеря, тогава трябва да добавите 10 гр.: 75 + 10 = 85 гр. тофу. Ако за вечеря имате порция месо от 130 гр., тя трябва да бъде намалена с 10 гр., за да отиде на мястото на обяда: 130 – 10 = 120 гр. месо.
Моля, консумирайте само 100% ръжен хляб без мая!
За съжаление, ръженият хляб може да съдържа до 10% пшеница, без това да се декларира. Хлябът Ви обаче трябва да се състои на 100% от ръжено брашно. Затова, моля, обърнете внимание на съдържанието на хляба, който купувате.
Пълнозърнест хляб:
Състои се от ръжено брашно и обвивките на ръженото зърно.
Квасът е кисело ферментирало тесто, което действа като естествен набухвател. Печенето с квас изисква умения, опит и време. В днешно време рядко се пече само с квас. Често се използва комбинация между квас и мая.
С добавянето на мая тези процеси се ускоряват, което за съжаление се отразява на качеството на хляба и повлиява неговата смилаемост.
При консумацията на ръжен хляб на метаболизма му отнема много време, за да разгради нишестето до глюкоза. В резултат нивата на инсулин се повишават много бавно и не достигат пикови нива, както се случва при „бързите въглехидрати”, а след това внезапно да спаднат и да предизвикат усещане за глад. Това стимулира въглехидратния метаболизъм и блокира метаболизма на мазнините.
Ръженият хляб засища повече от другите хлябове и съдържа повече фибри.
Типът показва съотношението на люспите и външните слоеве на зърното, които са останали в брашното. Колкото е по-високо числото на типа, толкова по-големи са пропорциите на люспите и външните слоеве. Има различни видове брашна: 1 800, 1 370, 1 150, 997, 815. За сравнение: бялото пшенично брашно е тип 500.
Ако имате сушени плодове в плана си, можете да ги замените с пресни такива, като 45 гр. сушени плодове са равни на 120 гр. пресни. Обратното правило обаче не е приложимо.
Салатите и зеленчуците могат не само да се заменят, но и да се смесват.
По време на стриктна фаза се придържайте към индивидуално подбраните за Вас салати и зеленчуци. Картофите не са зеленчуци.
Соевите продукти от групите 1 и 3 могат да се консумират в един и същи ден, но не и в рамките на едно хранене, защото съдържат различни аминокиселини.
Продуктите от соя се разделят на следните групи:
Те са в две различни протеинови групи. Това означава, че в един ден можете да консумирате риба на едно хранене и морски дарове на друго.
Остава обаче правилото, че на едно хранене не трябва да се смесват различни видове протеини. Рибата и морските дарове са в едно и също количество.
Във фаза 1 и първите 14 дни на втора фаза използването на добавени мазнини не е разрешено. След това обаче те са добре дошли.
Тези от Вас, които не са експериментирали с мазнини, ще открият цял един нов свят. Има толкова много различни масла. Всички имат своите предимства и почти всички имат специфичен вкус.
3 супени лъжици на ден. Много клиенти консумират и повече и се чувстват отлично.
Препоръчваме да приемате и 1 супена лъжица ленено масло на ден. Лененото масло съдържа омега-3 мастни киселини и според последните проучвания предотвратява развитието на диабет и болестта на Алцхаймер. Тези проучвания все още не са потвърдени.
Никога не загрявайте студено пресовани масла. Те губят вкуса и качествата си. Препоръчваме кокосово масло или ГХИ. Те са устойчиви на висока температура и могат да се използват за готвене.
Ако до сега сте използвали масла само в дресинг на салати и за пържене, Ви очаква нов свят с вкусове. Някои от клиентите ни добавят чаена лъжичка орехово масло в киселото си мляко сутрин. Други използват мазнина с лют червен пипер при приготвянето на рибата си. Експериментирайте.
Уверете се, че маслото, което използвате, идва от биодинамично земеделие. Много от замърсителите са мастноразтворими, остават в маслото и постъпват в тялото Ви. Това се отнася и за замърсителите от пластмасовите опаковки.
Уверете се, че маслото Ви не е химически преработено.
Маслата губят качествата и вкуса си, когато са изложени на светлина и въздух. Затова някои производители обръщат внимание на затворените системи при бутилирането на масла.
Обърнете внимание на опаковката на Вашето масло. Тя трябва да бъде херметически затворена.
Омега-3 и омега-6 мастните киселини изпълняват жизненоважни задачи в много метаболитни процеси. Те са основата за образуването на хормони, които са от съществено значение за определени процеси в организма, например съсирването на кръвта, възпалителните процеси, обновяването на клетките. Липсата на омега-3 и омега-6 мастни киселини води до нарушения на растежа, кожни проблеми, нарушения на плодовитостта и податливост към инфекции.
Организмът обаче не е в състояние сам да произвежда мастни киселини, затова е необходимо да му се доставят чрез храната.
Омега-3 мастните киселини (EPA и DHA) се съдържат в изобилие в мазните риби като риба тон, скумрия, сьомга и херинга. Ако не обичате риба, съществуват растителни алтернативи, като например ленено масло, конопено масло, орехово или рапично масло. Лененото масло е един от най-богатите източници на тази важна мастна киселина. То съдържа 50% алфа-линоленова киселина.
Омега-6 мастните киселини включват линолова и арахидонова киселина. Маслата от слънчоглед, шафран, царевица и пшеничен зародиш са особено богати на линолова киселина.
Чесън, джинджифил и пресни билки могат да се използват като подправки, ако не са изрично посочени в плана.
Положението с лука е различно. Той се причислява към зеленчуците и може да се консумира само ако присъства в хранителния списък.
Може да използвате лимон само ако е в списъка Ви с плодове. Лимонената кора обаче може да се използва в малки количества. Не забравяйте да използвате химически нетретирани лимони.
Дали ще пиете кафе в крайна сметка зависи от Вас. Много от клиентите решават да се откажат изцяло от кафето като част от промяната на начина си на хранене.
Ако обаче изберете да пиете кафе, правете го само по време на хранене или непосредствено след това, но не и в интервалите между храненията.
Не калкулирайте кафето към дневното количество вода.
Пийте кафето си без да добавяте мляко или захар към него.
Много клиенти първоначално се ужасяват от чистото черно кафе, но повечето от тях свикват с него много бързо. След това някои от тях предпочитат кафето си чисто, без мляко и подсладители.